Pajari täydensi tiiminsä kolmoisvoiton Chilen MM-rallissa

Sami Pajari – Enni Mälkönen ajoivat sunnuntaina päättyneessä Chilen MM-rallissa WRC2-luokan kolmanneksi. WRC2-luokan podiumilla nähtiin peräti kolme Toksport WRT:n kuljettajaparia, joten Škoda Fabia RS Rally2 sopi erinomaisesti Chilen tiestöille.

Perjantaina käynnistynyt Chilen MM-ralli teki paluun MM-kalenteriin ja ajettiin nyt toista kertaa, ensimmäinen visiitti WRC-sarjalla oli Chilessä vuonna 2019. Reitissä ei kuitenkaan ollut edelliseltä kerralta paljoakaan samaa, joten valtaosa oli kaikille uutta.

WRC2-luokan taistelu käynnistyi suomalaiskaksikolta vahvasti, perjantain kuudesta erikoiskokeesta neljälle syntyi pohja-aika. Lähin uhka tuli oman tallin sisältä, Oliver Solberg – Elliott Edmondson olivat reilun 13 sekunnin takamatkalla, muut olivat lähes minuutin päässä.

Pajari mainitsi ennalta perjantain pätkät erityisesti miellyttävinä, eikä mieli ollut muuttunut päivän päätteeksi.

– Perjantai oli kenties suosikkini, mutta toivon että lauantai ja sunnuntai sujuisivat samoin.

Toiveet voitosta hukkuivat kuitenkin sorapölyyn heti lauantain avauspätkällä, edellisen kilpailijan pölyt leijuivat paikoin sakeana edessä.

– Jouduttiin pysähtymään kahdesti, kun ei vaan yksinkertaisesti nähnyt mitään. Tällaista se joskus on, ei sille mitään voi.

Samalla Solberg siirtyi johtoon yli 25 sekunnin turvin, Pajarista taaksepäin eroa seuraavaan saman tiimin autokuntaan Gus Greensmith – Jonas Andersson oli puolisen minuuttia. Tämän jälkeen erilaiset taktiset kuviot etenkin rengaspelissä astuivat kuvaan, tiestö kun söi renkaita melko reippaalla otteella. 

Greensmith alkoi nousta kärkipään ajoillaan nopeasti kohti kärkeä, mutta hieman kuin varkain oli suomalaiskaksikko jälleen kivunnut takaisin tuloslistojen kärkeen, kun päivästä oli yksi erikoiskoe ajamatta. 

5,8 sekunnin verran Pajarin takana nyt ollut Solberg oli hidastanut päivän mittaan vauhtiaan tuntuvasti ja ajanut erikoiskokeilla sijoituksia 5-8. Tämä osoittautui oikeaksi ratkaisuksi päivän viimeisen erikoiskokeen perusteella, Pajari taipui peräti 49,6 sekunnilla.

– En oikein tiedä mitä olisin voinut tehdä toisin, koitin tehdä parhaani, mutta yhtään kovempaan kyytiin ei ollut mahdollisuutta, tuumaili Pajari erikoiskokeen maalissa.

Lauantain jälkeen sijoitus oli pudonnut kolmanneksi Solbergin ja Greensmithin taakse, takaa ei kuitenkaan ollut välitöntä uhkaa, joten sunnuntain neljä erikoiskoetta olisivat lähinnä sijoituksen varmistamista. Sunnuntai sujui ilman dramatiikkaa ja Toksport WRT sai juhlistaa maalissa komeaa kolmoisvoittoa.

– Perjantai nosti tietysti odotuksia, mutta eihän tämä kolmostila huono ole, vaikka nälkä kasvaakin syödessä. Pitää kuitenkin olla tyytyväinen, että pääsimme maaliin ja palkintokorokkeelle, vaikka sunnuntaina ajo oli kuin veisi mummoa kirkkoon, Pajari veisteli. 

– Kokonaisuutena kausi on edennyt hyvin, tämä oli jo neljäs podium. Täältä tuli hyvää oppia rengaskulumaan ja vauhdinjakoon eri olosuhteissa, sekä pölyssä ajamiseen, varmasti olemme näissäkin vahvempia tulevaisuudessa. 

– Tiimille saatiin täältä upea tulos ja palkinto hyvin tehdystä työstä. Sanoisin että tämä oli upea ralli kaikkineen, tykkäsin todella erikoiskokeista, faneja oli joka paikassa valtavasti ja todella hyvä tunnelma. Tämä ralli meni hyvin korkealle omalla suosikkilistallani, kertoo Pajari.

WRC2-luokan MM-pisteissä Pajari ja Mälkönen putosivat viidenneksi, ja koska pisteisiin laskettavien kilpailujen kiintiö on nyt täynnä, ei lisäpisteitä enää suomalaisparille ole tulossa. WRC2 Challenger -luokassa kaksikon pistejohto vankistui, kun lähimmät uhkaajat, Puolan Kajetan Kajetanowicz, sekä Bolivian Marco Bulacia keskeyttivät. Bulacia ei enää uhkaa kokonaispisteissä, Kajetanowicz sekä Nikolay Gryazin omaavat vielä mahdollisuudet nousta ohi loppukauden aikana.

Pajari – Mälkönen kaksikko kilpailee seuraavan kerran Keski-Euroopan osakilpailussa 26.-29.10. ajettavassa kilpailussa, joka ajetaan Tsekin, Saksan ja Itävallan alueella.

Tuloksia: Rally Chile – WRC2 

1. Oliver Solberg (SWE) Skoda
2. Gus Greensmith (GBR) Skoda +25.8
3. Sami Pajari & Enni Mälkönen (FIN) Skoda +1:02.1
4. Yohan Rossel (FRA) Citroen +1:35.4
5. Nikolay Gryazin (ANA) Skoda +1:49.7

Pistetilanne: WRC2 

1. Andreas Mikkelsen (NOR) 108p
2. Yohan Rossel (FRA) 104p 
3. Gus Greensmith (GBR) 99 p 
4. Oliver Solberg (SWE) 91p
5. Sami Pajari (FIN) 86p